środa, 22 lutego 2017

Przepis na pączki dla dzieci






Jeśli planujecie robić pączki, dzielę się moim (opracowanym przeze mnie) przepisem na pączki, które będą też lepszą, bo zdrowszą wersją pączków, które możemy podać dzieciom. Z dziećmi 3+ możemy je też przygotowywać… Moja Emi ma świetną zabawę, a ja sama widzę w tym wiele edukacyjnych aspektów, jakimi większość „kreatywnych” zabawek pochwalić się nie może…

A więc, do dzieła:
*potrzebna mała szklanka albo filiżanka do odmierzania  jeśli chcecie odmierzać składniki. Zazwyczaj prawie niczego nie mierzę.

Składniki:
- ok. 15g drożdży
- szklanka mleka  
- szklanka mąki pszennej (używam np. 450 - 650)
- łyżka (ilość według upodobań) miodu
- pół szklanki wody
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 100g masła (może być i więcej)

Wykonanie:
- lekko podgrzać mleko i dodać drożdże, mąkę i miód i odstawić na ok. godzinę,
- dodać wodę, mąkę, jajka i masło,
- ciasto urabiać aż do momentu kiedy przestanie się (intensywnie) przyklejać do pojemnika,
- umieścić w plastikowym pojemniku posmarowanym olejem (jak formy do pieczenia, ale bez żadnego papieru) przynajmniej dwa razy większym niż objętość ciasta, zamknąć przykrywę i umieścić w lodówce przynajmniej na 6 godzin,

- kiedy ciasto zwiększy objętość podwójnie, można je wyjąć na stolnicę posypaną mąką,
- wałkować na grubość ok. 1,5 cm (według upodobań) i wycinać ulubione kształty,
- ułożyć je np. na deseczce i pozostawić na ok. 45-60 min., aż troszeczkę urosną/spulchnieją,
- piec na oleju.
0 comments:

Prześlij komentarz